Hoe vind je de co-founder die écht bij je past?
Eén van de spannendste momenten in het ondernemerschap is de beslissing of je als single founder verder gaat, of op zoek gaat naar een co-founder. Ben je er zelf nog niet uit of je een partner in crime nodig hebt in jouw onderneming? We zetten de belangrijkste vragen die founders zich stellen over deze beslissing even op een rijtje.
1. Waarom is een co-founder interessant?
Ondernemen kan een eenzame bezigheid zijn. Vaak sta je als founder alleen voor belangrijke beslissingen. Een goede co-founder is werkelijk je partner in crime. Je deelt er de lastige momenten mee, maar kan er evengoed de successen mee vieren.
Natuurlijk kan je al eens sparren met een mentor, een vriend, partner of medewerker, maar geen van hen staat zo dicht bij de dagdagelijkse realiteit van het runnen van je onderneming als je co-founder. Die staat namelijk naast jou in de operationele taken van elke dag.
2. Is het überhaupt nog mogelijk een goede co-founder te vinden als ik al een tijd alleen mijn bedrijf run?
Natuurlijk wel! Zolang je na de eerste klik voldoende aandacht besteedt aan het bouwen van goede founder – co-founderrelatie.
Hoe dan? Alvast 5 tips die je op weg helpen:
- Begin met een uitgebreide datingperiode voor jullie samen in het huwelijksbootje stappen. Leer elkaar kennen door samen kleine opdrachten tot een goed einde te brengen. Sta stil bij je eigen sterktes, je eigen uitdagingen en kansen. Onderzoek of jullie compatibel zijn en waar jullie elkaar kunnen aanvullen. Geen goede match? Dan is er niks verloren en gaan jullie opnieuw elk jullie eigen weg.
- Bespreek de droom die jullie samen willen realiseren en gebruik die als permanent kompas. Dit helpt jullie bijvoorbeeld moeilijke beslissingen te nemen. Weet dat de route die jullie kiezen het meeste kans op slagen heeft als die in lijn ligt met de droom die jullie uitstippelden.
- Dat jullie complementair zijn, is fijn. Maar ook als dat niet helemaal zo is, kunnen jullie ook een mooie weg afleggen. Spreek met elkaar door welke waarden en normen belangrijk zijn en hoe jullie die elk individueel invullen.
- It’s OK to disagree. Het is onvermijdelijk: sommige zaken zullen jullie niet vanuit hetzelfde perspectief bekijken. En dat is verrijkend voor jullie allebei. Althans, dat is zo als jullie uiteindelijk samen knopen kunnen doorhakken. Maak daarover duidelijke afspraken – zeker ook over wat jullie willen doen als jullie het ergens niet over eens zijn.
- Neem het niet persoonlijk als jullie niet overeenkomen. Benoem de zaken die op je maag blijven liggen en maak ze bespreekbaar. Bouw samen aan een gezonde periodieke communicatie en maak ruimte om het samen over alle onderwerpen te hebben. Uiteindelijk werken jullie allebei naar hetzelfde doel.
Natuurlijk kan je al eens sparren met een mentor, een vriend, partner of medewerker, maar geen van hen staat zo dicht bij de dagdagelijkse realiteit van het runnen van je onderneming als je co-founder.
3. Waar vind je een goede co-founder?
Allemaal goed en wel, maar waar vind je nu een goede co-founder? Misschien denk je erover om een vriend in te schakelen, of een familielid? Een goede raad: begin er niet aan. Heel soms draait dit goed uit, maar onze ervaring leert dat zulke zakenpartnerrelaties geneigd zijn te mislukken, met een gebroken vriendschaps- of familieband als resultaat.
Een goede eerste stap is je aansluiten bij netwerkorganisaties en networking-events zoals Imec.istart of alternatieven van grotere coworkingspaces te frequenteren. Ook acceleratorprogramma’s brengen interessante mensen samen. Zelfs via recruitment agencies kan je een goede match vinden, of je kan zeer laagdrempelig – maar daarom niet zonder goede resultaten– een oproep op LinkedIn lanceren.
Heb je een aantal goede kandidaten gevonden? Dan begint het echte werk. Want hoe kies je er nu de beste match uit? Welke vragen stel je hem of haar? Hoe weten jullie of jullie succesvol kunnen samenwerken? En hoe zit dat dan met de eigendom van je bedrijf?
Er is veel om over na te denken en veel om over te praten. Laat je daarom goed begeleiden. Omdat we bij Netwerk Ondernemen geregeld ondernemers tegenkomen met deze uitdaging, hebben we Find Your Co-Founder in het leven geroepen. Find Your Co-Founder is er om jou als founder (en als co-founder) te adviseren en feedback te geven.
4. Hoe kies je de juiste co-founder?
Attitude is everything. Stel je kandidaat bijvoorbeeld voor om een aantal maanden samen te werken. No strings attached. Kom je in die periode niet 1 keer in de verleiding om hem of haar de deur te wijzen? Dan heb je een winnaar.
Vraag een potentiële co-founder om iets te doen waarmee hij of zij totaal geen ervaring heeft. Zo leer je of de kandidaat bereid is om buiten de comfortzone te komen, en of hij of zij een growth mindset heeft.
Tijdens een proefperiode ben jij niet de enige die de match moet voelen, ook de kandidaat moet overtuigd zijn. Door als co-founder bij jou in het bedrijf te stappen, zegt die namelijk de zekerheid van een vorige job op. Toon dus ook dat je bereid bent correct te verlonen voor het geleverde harde harde werk.
Ben je een founder die een professionele wederhelft zoekt?
Of zou jij graag als co-founder in een bedrijf stappen? Plan snel een afspraak in met Sabine om te ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen!