Spring naar de inhoud

Het eerste gesprek met een mogelijke co-founder verloopt helemaal anders dan bij klassieke rekrutering

Netwerk Ondernemen > HR > Een co-founder zoeken is helemaal anders dan klassieke rekrutering

Een selectiekantoor voor complementaire co-founders bestaat nog niet. Nochtans zijn groeiende start- en scale-ups hier enorm bij gebaat. VITO spin-off Enperas, met CEO Luc Plancke aan het roer, vond co-founder Michaël Rigart via het Find Your Co-Founder van Netwerk Ondernemen.

 

Enperas: digitale tool voor levenscyclusanalyses

Luc Plancke is CEO van Enperas. Met hun digitale tool willen ze duurzaamheidsbeoordelingen in de bouwsector vergemakkelijken: “Sinds 2014 zijn producenten van bouwmaterialen verplicht om een environmental product declaration (EPD) op te stellen bij elk product waarvoor ze een duurzaamheidsclaim maken. Daarin staat informatie over de impact van het bouwproduct op mens, milieu en klimaat. Concreet betekent dat elk EPD gebaseerd is op een levenscyclusanalyse waarin onder andere het water- en energieverbruik, de uitstoot van CO2- en andere emissies, afvalproductie, het transport en het effect op de gezondheid van zowel bouwvakkers die met het product werken als van de gebruikers van een gebouw is opgenomen. Al die EPD’s worden verzameld in een publieke database, beheerd door de federale overheid.”

“Een concreet voorbeeld maakt dit wat duidelijker: Stel dat de VRT een nieuw gebouw wil zetten, en dat ze dat zo duurzaam mogelijk willen laten bouwen. Dan hebben ze van alle bouwmaterialen een milieudeclaratie nodig, een EPD. Bouwmaterialenproducenten moeten dus een levenscyclusanalyse kunnen voorleggen. In ons land is dat voorlopig alleen verplicht bij de bouw van overheidsgebouwen, of andere grote gebouwen met een duurzaamheidslabel. Maar in Frankrijk staan ze al verder, wie daar wil bouwen – ook residentieel – moet de ecologische impact van zijn woning kunnen voorleggen. Dat zal binnenkort ook wel in België gevraagd worden.”

“Levenscyclusanalyses (LCA) zijn complex en nemen vaak veel tijd in beslag. VITO schreef als onderzoeksinstelling mee aan de normering op Europees en Belgisch niveau. Niet eenvoudig, maar wel duidelijker. Maar er was nood aan meer dan alleen die norm. Eigenlijk vroeg de markt om een digitale tool waarmee het sneller en gemakkelijker zou gaan om zo’n LCA’s te berekenen. In juni 2021 splitste de spin-off Enperas zich af en werd ik er CEO.”

Zoektocht naar een geschikte co-founder

De afsplitsting van VITO betekende een nieuw business plan, waarmee Enperas ook op zoek ging naar investeerders. Luc Plancke: “Via Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN) vonden we investeerders. Maar die hadden een belangrijke voorwaarde: in ons team moest ook een softwareontwikkelaar komen, als co-founder.”

Geen gemakkelijke opgave, want softwareontwikkelaars zijn erg gegeerd en als je via de traditionele kanalen zoekt, kom je al snel terecht bij mensen met exuberante looneisen. Luc Plancke: “Dat rijmt niet met een startup. In januari 2021 besloten we om een beroep te doen op de expertise van Netwerk Ondernemen.”

Netwerk Ondernemen is geen rekruteringsbureau. Wel wordt er binnen het Find Your Co-founder programma gezocht naar een ondernemend profiel – geen medewerker die op de payroll komt te staan. De bedoeling is een om een sterk complementair profiel te vinden dat zich even gepassioneerd wil smijten voor de company dream van de founder.

De ideale match: check

Softwaredeveloper Michaël Rigart bleek de ideale match, hoewel hij weinig vertrouwd was met levenscyclusanalyses en bouwmaterialen.

“Als freelance softwaredeveloper ondersteunde ik kmo’s, vooral met maatwerk en administratieve apps. Ik werkte ook als consultant bij de overheid, maar keek zo langzamerhand uit naar iets nieuws. Toen ik hoorde dat Enperas op zoek was naar een co-founder met mijn profiel, besloot ik op gesprek te gaan. En de match was er. Sindsdien zit ik in een zeer steile leercurve, elke dag leer ik ongelooflijk veel bij.”

Een geschikte softwaredevelopper vinden voor Enperas was geen makkelijke opdracht, maar Michaël bleek op veel vlakken de ideale match.

IT-consultants zijn gegeerd, de financiële voorwaarden bij Enperas zijn niet de reden waarom ik besloot mee in het bedrijf te stappen.

Ik heb het gevoel dat ik verschil kan helpen maken. Duurzaamheid is een belangrijk thema, het leeft bij veel mensen. En dus ook bij mij.”

Luc Plancke: “Dat was een belangrijke voorwaarde: onze co-founder moest een passie hebben voor duurzaamheid. Anders zou het niet klikken.”

Sabine Eevers, Chief networking officer bij Netwerk Ondernemen en bezieler van het programma, ging met hulp van het uitgebreide ondernemersnetwerk op zoek naar de ideale co-founder. Al tijdens de eerste gesprekken worden de wederzijdse verwachtingen afgetoetst. Cruciale elementen en mogelijke pijnpunten moeten vanaf het eerste moment duidelijk zijn, anders verdoe je nodeloos elkaars tijd.

Het eerste gesprek met een mogelijke co-founder verloopt helemaal anders dan bij klassieke rekrutering

Luc Plancke: “Samen met Sabine overliep ik een aantal profielen van mogelijke co-founders. Tot die stap is de zoektocht naar een co-founder te vergelijken met een klassieke rekrutering. Maar de volgende stap – het eerste gesprek samen – verloopt helemaal anders. Je moet een potentiële co-founder bijna zoals een investeerder overtuigen van je zaak. Van onze co-founder verwachtten we ook een serieus engagement, hij moest het businessplan ondersteunen dat we eerder uitschreven. En met Michaël was er een goede klik.”

Een zeer steile leercurve en een groot realiteitsbesef

Michaël Rigart: “Sinds een paar maanden ben ik co-founder van Enperas. Ik ben me nog volop aan het inwerken en bekijk alles met een kritische blik. Het vraagt wel wat relativeringsvermogen ook, om te starten in een sector die je totaal niet kent: plots ben je de domste persoon in de ruimte. Ik hoor dagelijks termen die ik niet ken. Maar ik werk hard, omdat ik snel wil bijbenen.”

“Dat ik niet van bij het begin betrokken was bij de ontwikkeling van de digitale tool, heeft ook zijn voordeel. Zo probeer ik nu te begrijpen waarom de ontwikkelaars bepaalde keuzes hebben gemaakt. Waarom hebben ze op deze manier geprogrammeerd? Want er zijn wel tien verschillende oplossingen voor een probleem, en ik wil weten waarom ze net deze keuze maakten. Die context is heel belangrijk.”

“Je moet ook realistisch zijn als co-founder en goed beseffen dat de keuzes die jij maakt impact hebben op anderen. De startuplife wordt enorm opgehemeld in de IT-sector, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn en je moet beseffen dat het serieus is. Ik ben degene die ervoor moet zorgen dat het product werkt. Als ik een slechte keuze maak en de app werkt niet meer, dan heeft dat invloed op iedereen die bij Enperas werkt.”

Luc Plancke: “Michaëls expertise heeft zijn meerwaarde al bewezen. Intussen pasten we de tool aan, maar behielden we op zijn advies een gemeenschappelijke stam. Daardoor kunnen we ook onze eerste klanten blijven ondersteunen, ook als we schalen en de app complexer wordt.”

Ben je

– een ondernemer op zoek naar een co-founder om samen met jou je bedrijf uit te bouwen
– een scale up founder op zoek naar een late-founder om samen met jou investeerders te overtuigen om in jullie verhaal te stappen
– een venturebuilder of een kennisinstelling die klaar staat om iets nieuw naar de markt te brengen en op zoek is naar een co-founder met business skills
– een gevestigde ondernemer op zoek naar iemand die op termijn jouw bedrijf wil overnemen

dan kunnen we best even kennismaken